Продукти за блата:
1 яйце
1 ч.ч. брашно
60 гр. масло
1 пакетче ванилова захар
3 с.л. захар
1 ч.л. бакпулвер
Продукти за крема:
250 грама маскарпоне
400 грама заквасена сметана
3 яйца
1/2 ч.ч. захар
1 пакетче ванилова захар
Начин на приготвяне.
В купа сипвам всички яйцето, маслото и захарта и разбъркваме, пресяваме брашното с ваниловата захар и бакпулвера и намачквам с ръце, оформям мека топка. Слагам хартия за печене в откопчаваща се форма за торта и притискам тестото по дъното на тавата. Слагам да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса с вентилатор.
През това време си приготвям крема. Разделям белтъците от жълтъците. Разбивам белтъците на сняг. Разбивам жълтъците със захарта на пяна. Добавям маскарпонето и заквасената сметана и ваниловата захар. С шпатула добавям внимателно белтъците.
Изсипвам крема върху запеченият блат и отново слагам да се пече. Пече се около 30 минути, трябва кремът да стане твърд.
Изваждам и охлаждам. Премествам в чиния за сервиране и гарнирам с домашно сладко от боровинки.